Studentka oboru cukrář

Zuzka - studentka oboru cukrář

Studuji 2. ročník oboru cukrář na Střední škole gastronomické a hotelové. Už v šesté třídě jsem věděla, že by mě bavilo péct a vařit a pracovat rukama. Nejsem typ, který by mohl pracovat v kanceláři, sedět u počítače celou pracovní dobu. Výhoda pro mě určitě je, že už od prvního ročníku od 1. září chodíme střídavě týden do školy a další týden rovnou do hotelu na praxi, kde je spousta zajímavých věcí. Na cukrařině mě baví, že mými výrobky udělám někomu radost. Pročítám nebo se dívám na různé recepty na Instagramu a baví mě ty recepty zkoušet, dávat je ochutnat jiným, zjistit, zda jim to také chutná. Ráda také pozvu kamarády domů a uvařím jim nějaké dobré jídlo.  

Výhody 
přijetí bez zkoušek podle vysvědčení 
práce pro radost ostatních i svoji vlastní

Nevýhody 
brzké vstávání 
celý den na nohou 

Co je potřeba

Pro práci cukráře je potřeba zručnost a logické uvažování, aby se zachovaly správné postupy, aby se nesrazil např. krém, nebo se dobře vyšlehal sníh. Musíte mít také cit pro tuto práci. Pro zaměstnání cukráře je určitě dobrý výuční list, který obdržím po úspěšném ukončení třetího ročníku této školy. Ve škole se určitě při studiu naučím věci, které se na internetu nedozvíte. Pokud bych chtěla po třetím ročníku pokračovat ve studiu dál, je možné si na naší škole ještě udělat maturitu.

Je to hodně náročná práce, vstávám brzy ráno, celý den stojím na nohou, po práci jsem hodně unavená. Tato práce mě naplňuje, dělá mi radost. Nemusela jsem dělat přijímací zkoušky na můj obor, na školu přijímají pouze podle vysvědčení z osmé a deváté třídy, z toho jsem měla také radost.